cara buat kuih pau

Langkah 1 Gula di campur dengan 1 cawan air suam dan kacau sehingga rata. Campurkan 1 paket yis mauripan 12 cawan air suam 1 sudu gula secubit garam di dalam bekas lain kecil.


Pin On Roti Puff

Kacau pakai tangan je macam buat kuih donut tu.

. Sedikit garam 180gm air sejuk CARA MEMASAK. Hi semua dah lama rasanya Che Nom tak buat kuih. Kalau nak senang kisar masukkan nasi dulu lepas tu masukkan 1 cawan air.

Campurkan 1 12 cawan air sedikit demi sedikit. Pau inti kacang merah ni sangatlah lembut dan gebu. Kemudian masukkan bawang putih halia cili kisar dan serbuk kari.

Related

Kacau dan biarkan 10 minit hingga berbuih. Lepas tu masukkan ikan sardin dan hancurkan dalam kuali. Cara buat pau gorengkuih piang.

Selepas kisar perap selama 1 jam dalam bekas bertutup. Satukan yis air suam dan gula dalam mangkuk. Bila adunan sudah sempurna diuli timbang doh seberat 25gm setiap satu dan bulatkan rounding cantik-cantik.

Satukan air gula pasir gula melaka dan kelapa di dalam kuali dan masak sehingga air kering. Kemudian rehatkan doh selama 30 minit doh akan mengembang. Dalam mangkuk berlainan masukkan tepung susu pekat garam dan minyak masak kemudian gaul kesemuanya hingga sebati.

Cara buat kuih serabai. Masukkan kentang yang didadu. Kukus pau selama 7 hingga 10 minit Bila dah masak angkat kukusan dengan penutupnya sekali.

Ia mengelakkan pau terencat dan mengecut. Biarkan doh dalam 15 minit kemudian letakkan inti yang disukai. Isi ayam dipotong dadu ambil bahagian dada Kentang dipotong dadu 2 Sudu besar rempah kari 1 sudu kecil serbuk kunyit Cili kering kisar kurangkan kalau tak suka pedas 1 labu bawang besar dipotong dadu.

Selepas 30 minit campurkan A dengan B dan C. Kisar yang ini dulu. Satukan air suam yis gula dan minyak biarkan sehingga berbuih.

Satukan A uli hingga jadi doh yang licin. 1Satukan semua bahan dan uli hingga sebati menggunakan mixer atau bread maker. Uli hingga jadi doh yang licin jika guna mixer.

Letakkan tepung di atas papan pencanai dan buat lubang di tengah sementara itu campurkan air yis baking powder dan gula di dalam mangkuk kacau. Kacau rata dan tutup sekejap dalam 2-3 minit untuk bagi kentang empuk. Kemudian masukkan yis dan kacau.

Ditambah pula dengan inti kacang merah buatan sendiri memang bertambah-tambah special. 1kg tepung boleh buat 30 biji pau 50ml lemak sayur 100g tepung beras 2 sudu kecil yis 1 sudu kecil garam 100g gula Air suam Bahan buat inti. Campurkan semua bahan no1 dalam bekas besar yang mengandungi tepung tadi.

Tumis sehingga agak kering sedikit. 3 sb susu pekat. 2 selama 15-20 minit.

Kemudian bancuh susu pekat dengan air jadikannya 1 gelas. Rehatkan dan biar doh mengembang sekali lagi selama 30 minit doh pau ini sangat ringan. Cara untuk membuatnya.

Masukkan pula campuran yis dan uli hingga menjadi doh. Balut tutup kukusan dengan kain supaya air dari kukusan tidak menitis atas pau yang membuatkan permukaan pau berkawah. Yis tu masukkan sekali tanpa air.

Mula-mula sediakan adunan pau. Ada 3 bahagian video mula-mula Che Nom tunjuk cara. Biarkan sebentar sehingga yis tadi mengembang berbuih.

1 sb baking powder. Langkaj 2 Dalam masa yang sama kita campurkan tepung dengan vegetable shortening dan gaul sehingga rata. Kali ini jom lah tengok Che Nom buat pau kacang merah.

Kemudian bentukkan doh tadi menjadi bulat-bulat. Buka tudung pengukus dan angkat kuih pau. Pastikan air betul2 mendidih bila hendak mengukus kuih pau.

11 g 1 peket yis kering mauripan 3 sb gula. Masukkan susu ni dalam adunan tadi. Di dalam bekas lain masukkan tepung gandum dan baking powder gaul sebati.

Satukan tepung garam yis telur dan gula dalam 1 mangkuk besar yang sesuai. Jangan buka tutupnya dahulu biarkan sebentar baru di buka tutup kukusan. CARA PENYEDIAAN PAU INTI KELAPA.

Dalam bekas yang lain pilih bekas yang besar masukkan 4 cawan tepung pau. Balut penutup kukus dngn kain supaya air. 12 cwn minyak jagung.

Boleh juga uli menggunakan tangan. Masukkan kesemua bahan sekali dalam blender kemudian kisar sehingga sebati. Kemudian tu baru masukkan tepung bahan-bahan lain dan juga baki air.

Tumis bawang merah sampai naik bau.


Pin On Bao Bun Mantou Recipes


Pin On Glorious Food


Pin On Resepi


Pin On Bread And Bun


Pin On Airtangan Chef


Bun Bijan Kacang Merah Thanksgiving Desserts Treats Homemade Dinner Rolls Food


Pin On Bun


Pin On Andi Ani


Pin On Himpunan Resipi


Pin On Malaysian Delicacies


Pin On Kuih Manis


Pin By Adalene Ng On 包和面包 Asian Desserts Food Receipes Bread Recipes


Pin On Asian Desserts


Pin On Pau


Pin Op Makanan


Pin On Roti Puff


Roti Arab Food Recipes Roti


Pin On Resepi Mas Cotek


Pin On Malaysian Delicacies

Related Posts

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel

Please Disable Adsblock and Refresh This Page...